Tehuset: för kvinnor, av kvinnor

när revolutionen börjar med en kopp te!

Metodik

Gruppintegration

Tehuset i Säter är en del av Tehusrörelsen som på olika platser i landet bygger broar mellan infödda och inflyttade kvinnor.
 
För den kvinna som hela sitt liv identifierat sig utifrån vi-et, gruppen, så innebär att lämna gruppen det samma som att förlora sin identitet. Därför har gruppen blivit en bromskloss för integrationen. Gruppen har cementerat invandraren i segregation.
 
Men precis som gruppkulturen kan förhindra integration kan den också påskynda den om man erbjuder kvinnor en ny grupp att bli del av.
Det som krävs är att vi skapar nya transkulturella grupper som kvinnorna kan och vill ingå i. Då hoppar de!
Om Föreningen Khatoon
Föreningen Khatoon grundades 2006 i Kurdistan, Irak och har sedan starten arbetat för invandrarkvinnors egenmakt och integration. Vår verksdamhetsledare initiativtagare till Tehusrörelsen är Soheila Fors. Läs mer om henne på: https://sv.wikipedia.org/wiki/Soheila_Fors   Soheila är en mycket uppskattad författare och föredragshållare som är tongivande i integrations- och hedersfrågedebatten. Vill du komma i kontakt med henne för rådgivnng i dessa frågor eller med en förfrågan om föreläsning så mejla till: info@khatoonkvinnokraft,se Hennes inlägg på sociala media hittar du på: https://www.facebook.com/soheilafors och https://www.facebook.com/groups/961299325429559    

Om att starta Tehus. De fem första stegen.

Metodik

Egenmakt

  Egenmakt   Begreppet egenmakt innebär att kvinnor känner att de har makt över sin egen situation, sina arbetsuppgifter och sin närmiljö. Maktlöshet blir till egenmakt efterhand.
I Tehuset börjar hittar du: 

– En miljö som familjen godkänner

– Med mogna kvinnliga förebilder

– I en mångkulturell grupp som främjar västerländska värderingar

–  Med svenskundervisning

– Samhällskunskap &  mänskliga rättigheter

– Hushållsekonomi

– Hälsa och barnuppfostran

– Yrkesutbildning

– Arbete  
                                           
Allt detta leder till Egenmakt!

I Tehuset möter du hela världen! 14 nationaliteter och 4 världsreligioner är representerade i våra Tehus. En rikedom av erfarenheter och livsberättelser möter våra besökare och volontärer. Världen blir så mycket större!

Vill ni starta ett Tehus i er kommun? Det här är de fem första stegen:

1. Det viktigaste av allt är eldsjälarna!

Först bör ni vara minst fem kvinnor som brinner för att nå invandrarkvinnor Ni fem måste tycka om varandra! Det är viktigt att ni upplevs som en homogen grupp.

Eftersom de besökande kvinnorna bör respektera er som välordnade är tatueringar, stark röklukt, piercingar eller ovårdat språk dåliga signaler i invandrarkulturen. Mogna kvinnor med skinn på näsan och ett varmt hjärta är perfekta!

Kvinnorna i tehusgruppen ska ha ordentligt med ”vuxenpoäng”. Dvs, de ska inte behöva besökarna för att bli något, göra egen karriär eller för sin ekonomi. De är där för invandrarkvinnornas skull.

2. Besöken

Nästa steg är två besök. Först inbjuds Soheila Fors av social, kyrka eller skola e.dyl. till en föreläsning kring vårt arbete. Det är viktigt för det öppnar för ert arbete i framtiden. Det andra besöket är när ni kommer och hälsar på i Tehuset i Lidköping eller Säter och ser hur vi arbetar. Kontakta oss för att slussas vidare.

3. Föreningsbildandet

När ni bildar en förening så bör ni fundera om ni vill samarbeta med Tehusrörelsen eller vara helt fristående. Vill ni samarbeta med oss så ska ni i samband med föreningsbildandet skriva ett samarbetsavtal med oss. Därefter har ni rätt att använda namnet Tehuset. Ni kallar föreningen t.ex. Tehuset i Sala. I avtalet finns inga ekonomiska krav från vår sida bara att ni inkluderar vissa poster i era stadgar som fårv er förening att fungera väl. Titta gärna på våra normalstadgar som används av många Tehus!

4. Finansiering

Kommuner och landsting brukar ställa sig mycket välvilliga till att ge integrationsprojekt som Tehuset bidrag. Vanligen får man hyresbidrag för lokaler, för en eller två projektledare och för studiematerial. Koppla er till ett studieförbund! Det ger er inte mycket pengar men ger en signal utåt om att ni är seriösa.

5. Lokal

Lokalen bör inte vara en kyrka eller moské. Den bör vara lätt att ta sig till gående eller med kollektivtrafik, få hållplatser och inga byten. Om mammorna kan lämna och hämta barnen på väg till och från Tehuset så är det perfekt.

Hör av er om det är något mer ni undrar över!

info@khatoonkvinnokraft.se